Svenska Studenthus bygger 750 studentbostäder över hela landet till 2016

Svenska Studenthus bygger 750 studentbostäder över hela landet till 2016

Svenska Studenthus AB är ny partner i Sthlm6000+. Ett bostadsbolag som satsar på typlägenheter istället för typhus. Idag finns deras uppskattade studentbostäder i Gävle, Örebro och Umeå men fler projekt är planerade och påbörjade. I Stockholm bygger bolaget just nu 52 studentbostäder i Vällingby som beräknas stå inflyttningsklara 2016 och därmed befinner sig inom ramen för Sthlm6000+.

Drömmen om att få bygga studentbostäder har funnits länge för Johan Knaust och Christer Andersson, vd respektive affärsutveckling- och förvaltningsansvarig på K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB som är huvudägare till Svenska Studenthus. Men det var inte förrän 2015 som deras första studentbostäder stod klara i Gävle.

– Att få marktilldelning har varit det allra största hindret vid sidan av långa plan- och bygglovsprocesser. Flertalet av våra studentbostäder finns idag utanför Stockholm. Bristen på mark är också en av anledningarna till att vi har gått med i Sthlm6000+. Vår förhoppning är att samarbetet kan leda till fler möjligheter för oss att bygga våra studentbostäder även i Stockholmsområdet. När alla processer är klara har vi lyckats hålla 6 månader från färdig grundläggning till inflyttning, berättar Johan Knaust.

En anledning till de korta byggtiderna är att Svenska Studenthus äger en egen husfabrik. I nuläget befinner sig 750 studentettor i produktion. Bolaget bygger en likadan etta i varje huskropp men anpassar fasad och husets utseende beroende på omgivningen. En students lägenhet i Kiruna kommer alltså se exakt ut som studentens i Örebro.

– Innan vi satte igång arbetet med att bygga studentbostäder gjorde vi gedigen research av vad studenterna efterfrågade. Vi gick igenom en mängd olika rapporter och genomförde intervjuer för att kartlägga studenternas behov, fortsätter Johan Knaust.

Resultatet blev Student21an – en optimalt planerad och stilren lägenhet i trä på 21 kvadratmeter med lyxiga faciliteter som fullstor kyl och frys samt tvättmaskin och torktumlare. Men Svenska Studenthus satsar inte bara på själva bostaden utan även på boendemiljön. I Örebro finns det både café, gym och grillplatser där studenterna kan samlas och i Umeå har man till och med satsat på att bygga en vallabod på gården.

– Tvättmaskinen är det som studenterna rankar högst i vårt boende. Vi anser att det är viktigt att få studenterna att trivas under sin studietid, såväl med sin egen bostad som med omgivningen. Om studenten trivs är det sannolikt att han eller hon också går klart sin utbildning och får en bra bild av staden som helhet. Något som kan gynna inflyttningen och kompetensförsörjningen till kommunen på längre sikt, säger Christer Andersson.

Enligt Christer Andersson ställer studenter höga krav och är generellt ovana hyresgäster. Men han beskriver ändå studenten som en sympatisk hyresgäst att förvalta. De har lätt att ta till sig nya hjälpmedel, är toleranta och duktiga på att betala hyran.

– Vi har satsat mycket på förvaltningen och administrationen. Såväl nycklar som hantering av kontrakt och felanmälan är digitaliserat. Men vi har även en lokal förvaltningsorganisation på alla orter där vi är verksamma och samarbetar gärna med studentkårerna, avslutar Christer Andersson.

Svenska Studenthus studentbostadsbestånd uppgår idag till cirka 400 lägenheter och cirka 700 ytterligare är planerade i Stockholm/Vällingby, Örebro, Umeå, Kiruna och Sundsvall.

SSH Kopiepennan

+