"Studenter är en heterogen grupp"

I dag finns över 80 000 studenter i Stockholms län, men bara 12 500 studentbostäder. En av dem som lyckats få tag på en studentbostad är Tove Hensler. Hon läser tredje året på psykologlinjen vid Stockholms universitet och planerar att ta sin examen våren 2017.

– Sedan ett år bor jag i en kollektivlägenhet på Norrmalm. Jag har ett eget rum på 12 kvadratmeter som jag hyr i första hand av SSSB. Badrum och kök delar jag med tre andra. Innan bodde jag i korridor i Solna. Jag hade knappt ett års kötid båda gångerna jag fick kontrakt. Jag sökte väldigt envetet, berättar Tove Hensler.

Vad betyder det för dig att bo i en studentbostad? 
– Jag uppskattar att jag fick bostad så snabbt, men jag är fortfarande inte i närheten av att få ett förstahandskontrakt genom någon annan bostadskö. För mig är det intressantast att bo i hyresrätt. Det är skönt att kunna felanmäla om något går sönder utan att behöva fundera över hur det ska betalas. Det gör boendekostnaden förutsägbar, vilket är extra bra för en students ekonomi.

Hade möjligheten att få bostad stor betydelse för ditt val av studieort?
– Jag fick erbjudande om bostad innan jag tackade ja till min utbildningsplats. Troligen hade jag tackat ja ändå, men det var en stor lättnad att veta så tidigt att jag hade någonstans att bo. Om jag inte fått bostad från terminsstart hade jag dels kunnat få bo hos kompisar i början och dels resurser att betala mer för boende under en period om det hade behövts. Utan nätverk och ekonomiskt utrymme är valet mycket svårare. 

Vad tycker du om initiativet Sthlm6000+?
– Det är bra att så många aktörer engagerar sig, det är det som behövs för att korta tiden från idé till inflyttningsklara hus. Den förenklade bostadskön är också ett bra mål, inte minst för internationella studenter som inte har några kontakter eller referenser i Sverige.

Många studenter säger sig vilja bo väldigt centralt eller precis intill sitt universitet. Vad tror du är viktigast för att studenter ska vilja bo lite längre från innerstaden?
– Bra kollektivtrafik betyder mycket både i vardagen och på fritiden. Det vore toppen om det fanns ordentliga cykelvägar hela vägen till skolan och omklädningsrum för de som har längre att ta sig. Jag tror också att det går att framhäva det som är unikt för just det området och arbeta för en sammanhållning mellan de som bor där. 

Vad skulle du vilja skicka med till deltagarna till Sthlm6000+?
– Studenter är en heterogen grupp, med festprissar, skogsmullar och föräldrar. Försök tänka på vilka olika behov som finns, men också att inte allas önskemål måste uppfyllas överallt. 

+