Här bor studenterna i våningssängar

Här bor studenterna i våningssängar

På Norra Stationsgatan i centrala Stockholm finns ett nybyggt studentboende som erbjuder utbytesstudenterna delade rum, med våningssängar. I nuläget bor där cirka 170 studenter i 85 stycken lägenheter. En av dem är 23-åriga Evance Tesha från Tanzania.

– Det är ett boende som sammanbinder människor från flera olika delar världen, det är en salig och häftig blandning av olika sorters kulturer som möts nere i tvättstugan.

Evance Tesha hittade boendet via Stockholms universitet som erbjöd honom ett par alternativ. Men det var Norra Stationsgatan som lockade allra mest.

– Det var det studentboendet som låg närmast mitt campus i Kista och samtidigt centralt. Här är lugnt och skönt och framförallt ligger hyran på en rimlig nivå.

Jämfört med Tanzania är standarden hög, säger Evance. Där var det inte ovanligt att studentboendena var överfulla och ohälsosamma. Att ”delat rum” på Norra stationsgatan innebar våningssäng kom dock som en överraskning – och kunde han skulle han byta till ett eget rum.

– Vi som delar rum har olika scheman och tider att passa. Det är svårt för mig att studera klockan två på morgonen utan att störa min rumskompis. Jag skulle gärna slippa att behöva smyga runt när jag måste gå upp tidigt på morgonen för att hinna till en föreläsning.

I dagsläget är detta det enda boendet som Stockholms universitet hyr ut där studenterna bor två och två i varje lägenhet. Lägenheterna hyrs enbart ut till utbytesstudenter och kontrakten tecknas på ett år.

+