Morgondagens studenter vill bo kollektivt

Morgondagens studenter vill bo kollektivt

Ungefär en fjärdedel av landets sistaårselever på gymnasiet besöker varje år Saco Studentmässa i Älvsjö i slutet av november. Där ställer både inrikes- och utrikesbaserade lärosäten ut, vid sidan av yrkesutbildningar, au pairförmedlingar och studievägledare. Studenter från olika utbildningar blandas i myllret tillsammans med allt från akademikerfacket till makeupartister.

I minglet runt Stockholmsregionens lärosäten fångar vi upp ett antal unga röster och deras tankar om hur de vill bo som student i framtiden.

– Det låter roligt att bo i studentkorridor. Gärna någonstans centralt. Jag kan absolut tänka mig att plugga i Stockholm, säger Isak Simon.

Sakarias Hirsi, Despina Chatzidou, Amanda Hassan och Melissa Salinas är alla överens om att de vill bo med andra studenter.

– Gärna centralt inne i stan. Och studentkorridor låter kul, med gemensamt kök. Men det viktigaste är att det är tillsammans med andra studenter, säger de samstämmigt.

Daniel Karlsson och Sandra Rosenqvist vill helst bo i en liten billig hyresrätt.

– Eller i ett kollektiv. Ja, eller korridor. Det behöver inte vara stort, jag behöver bara en säng och ett skrivbord, säger Daniel Karlsson.

– Det är klart att det vore bekvämt om det vore nära universitet. Men om det går att cykla, eller om det finns bra kollektivtrafik, så spelar det inte så stor roll. Huvudsaken är att det är billigt, fyller Sandra Rosenqvist i.

Fotnot: Inom ramen för Sthlm6000+ arrangeras i februari 2015 ett arkitekturseminarium med fokus på hur framtidens studentboende bör utformas, för att möta studenternas efterfrågan på olika former av kollektivt boende och för en bättre byggekonomi och fler nya studentbostäder.

+