Rapport från frukostseminarium ”Så formar vi framtidens studentboende”

Rapport från frukostseminarium ”Så formar vi framtidens studentboende”

Den 5 mars bjöd Sthlm6000+ in partners och andra aktörer till ett frukostseminarium hos White Arkitekter. Sex inspiratörer från olika verksamheter berättade där om framtidens studentboende och dess utformning.

Kristoffer Roxbergh från White arkitekter inledde seminariet med ett anförande om vikten av sociala ytor i ett studentboende. Ett studentboende med mötesplatser föder framgång, menar han.

David Jonsson från Lindbäcks Boende berättade om deras små studentlägenheter som utformats tillsammans med studenter vid Luleå Tekniska Universitet. ”Småorna” som de kallas har fått bygglov på Campus LTU och kommer börja byggas 2015/2016.

Från Utopia Arkitekter deltog Hanna Palmgren. Utopia har tagit fram konceptet ”KomBo” – som innebär att ungdomar och studenter kan dela kontraktet på en och samma lägenhet. Ett kollektivt studentboende är ett hållbart studentboende, påpekade Palmgren.

Jens Almström från Nyréns Arkitektkontor valde att fokusera på hur man kan skapa mer flexibla lösningar på studentbostadsbristen. Framförallt genom att tillfälligt konvertera lokaler som står tomma till bostäder för unga – och hur det i praktiken skulle kunna gå till.

Stefan Andersson berättade om HSB Living Lab, där forskning kommer att ske på de boende i syfte att få underlag för utformning av framtidens boende.

Seminariet avslutades med intensiva diskussioner i mindre grupper om framtidens studentbostadsutformning.

Moderator för seminariet var Karin Ahlzén, Akademiska Hus.

Ta del av inspiratörernas presentationer (PDF):

Kristoffer Roxbergh, White: Hur får KTH fler nobelpris?

David Jonsson, Lindbäcks: Förvaltningsperspektiv på industriellt byggande?

Hanna Palmgren, Utopia: Kompiskontrakt - Hur fungerar det?

Jens Almström, Nyréns: Bobjekt

Stefan Andersson, HSB Living Lab: Från kvadrat till kubik

Läs Sthlm6000+ Twitterrapportering från seminariet här

+