300 miljoner till ”snabbt uppförda studentbostäder”

300 miljoner till ”snabbt uppförda studentbostäder”

Förra veckan presenterade regeringen, genom bostadsminister Mehmet Kaplan, en budgetsatsning på 300 miljoner kronor för snabbt uppförda studentbostäder under 2016. Satsningen ingår i ett större bostadspaket som lanseras i höstbudgeten.

– Just unga och studenter drabbas allra hårdast av bostadsbristen. Vi har återigen sett exempel de senaste dagarna där studieorter har kötider som är lika långa som studietiden, ibland längre. För att klara den akuta situationen ger vi en särskild stimulans för snabbt uppförda studentbostäder i budgeten på ytterligare 300 miljoner kronor, sa Mehmet Kaplan vid regeringens presskonferens.

Exakt hur stödet ska fördelas och vem eller vilka som ska få ta del av det är ännu inte fastställt. På regeringskansliet är tjänstemännen ännu förtegna om hur administrationen ska fungera.

– Detaljerna kring hur pengarna ska paketeras är ingenting jag kan informera om. Det är en extra injektion att snabbt komma till bukt med det underskott av studentbostäder som finns, säger Sofie Ahlstrand, kansliråd på näringsdepartementet, till studenttidningen Lundagård.

Fotnot. Sthlm6000+ bevakar frågan och kommer så fort det finns mer information att tillgå från näringsdepartementet att informera projektets partners om vilka studentbostäder som omfattas av definitionen ”snabbt uppförda” och om upplägget av en eventuell ansökningsprocess.

+