Einar Mattsson kan vinna pris – nominerad i internationell tävling

Einar Mattsson kan vinna pris – nominerad i internationell tävling

Einar Mattsson kan vinna pris – nominerad i internationell tävling

I onsdags drog den internationella studentbostadskonferensen ”The Class Conference 2020” igång i Portugals huvudstad Lissabon och Sthlm6000+ var givetvis på plats med flera representanter. En som har anledning att känna extra förväntan är vår partner Einar Mattsson. Tillsammans med två utländska bygg- och fastighetsbolag är de i final i kategorin ”Property Innovation and Sustainability Award” – en av konferensens eftertraktade priser.

Einar Mattssons bidrag i tävlingen är konceptet kring Kvarteret Forskningen på KTH Campus. Området består av tre plusenergifastigheter (enligt Boverkets byggreglers definition) med totalt 305 studentbostäder som även inrymmer KTH Live-In-Lab, en testbädd för forskning i aktiv boendemiljö.

I konceptet ingår kreativa lösningar för att minimera den negativa miljöpåverkan. Genom storskalig användning av bergvärmepumpar, solceller på taken och avloppsvärmeväxlare har man lyckats skapa ännu mer energi än fastigheterna behöver, uppger Jan Pechan, projektutvecklare hos Einar Mattsson i ett pressmeddelande.

Dessutom har projektet tagit sikte på att utveckla en miljö som ska öka tryggheten för de boende. Genomtänkt ljussättning, konst och integrering av naturliga mötesplatser som exempelvis loungemiljöer kring tvättstuga, postfack och cykelverkstad kan de boende få fler platser med mänsklig närvaro.

Tävlingskommittén ansåg därmed att projektet, som beräknas stå klart i januari nästa år, gott och väl uppfyller de krav som står specificerade i den aktuella priskategorin (översatt från engelska):

Ett pris som uppmärksammar nydesignade studentbostäder som testar gränserna för vårt boende. Detta pris är riktat till [aktörer som satsar på] innovation, från smarta konstruktionslösningar till långsiktig hållbarhet för byggnader, ytor och/eller faciliteter.

Hur det slutligen går i tävlingen blir klart under konferensens andra dag den 16/11. Följ oss gärna på Twitter (@sthlm6000) för att ta del av de senaste uppdateringarna! 

+