Bostadspolitik och innovationer i fokus på StudBO17

Bostadspolitik och innovationer i fokus på StudBO17

Det finns tre stora frågor: meningen med livet, universums storlek och hur man löser bostadsbristen. Med de skämtsamma orden inledde moderator Henrik Johnsson kongressen StudBO17– årets stora händelse för alla som arbetar med studentbostäder. Sthlm6000+ var på plats och ger här en kort rapport från konferensen.

Kongressens första dag bjöd på ett stort antal presentationer av olika aktörer på bostadsmarknaden. Drygt 200 representanter från bland annat Sthlm6000+ medlemmar och partners, som Byggvesta, Peab och Akademiska Hus, var på plats i Aula Medica i Solna. Åsikterna gick stundtals isär, men merparten av de som medverkade på kongressen var överens om att möjligheterna att bygga moderna och hållbara studentbostäder är fler än någonsin.

Bostadsminister Peter Eriksson var en av de inbjudna talarna. Han lyfte fram regeringens arbete med att främja nyproduktion, genom att bland annat erbjuda investeringsstöd till byggföretag.  Han avslutade sitt anförande på kongressen med en hoppfull prognos:

– Jag menar att problemet med brist på studentbostäder kommer att vara löst inom tre år.

Andra deltagare var mer skeptiska och kongressen innehöll en hel del politiska diskussioner.

Veronica Sällemark, styrelseledamot i Stockholms studentbostäder (SSSB) och tidigare ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), påpekade att 250 av landets 290 kommuner fortfarande har brist på bostäder. Hon efterfrågade mer ansvarsutkrävande när kommuner inte uppfyller sitt bostadsförsörjningsansvar och menade att regeringens förslag om skärpta ränteavdragsregler riskerar att hämma produktionstaken.  

Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, var inne på samma linje. Om hon fick vara bostadsminister för en dag skulle hon verka för att införa tre åtgärder: fler undantagsregler för byggande, skattelättnader för personer som vill hyra ut delar av sin boendet och en ny överklagandeavgift för att minska antalet utdragna tvister.

StudBO17:s första dag hade även fokus på forsknings- och innovationsfrågor.

Jonas Anund Vogel, doktorand och föreståndare för Live-in Lab vid Kungliga Tekniska högskolan, var en av flera talare. Genom de digitala lösningar som Live-in Lab tagit fram, exempelvis effektiva ventilationssystem, smarta energimodeller och flexibla planlösningar, går det enligt Jonas Anund Vogel att få ner kostnaden för byggande rejält.

Även Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion och före detta ordförande för Digitaliseringskommissionen, gav sin syn på den nya teknikens möjligheter. Han har undersökt hur digitala lösningar kan möjliggöra ett mer hållbart och klimatsmart boende och framhöll att mer kan göras för att integrera dessa lösningar i utrymmen från golv till tak.

– Den pågående digitaliseringen av byggprocesser är en jättemöjlighet och vi har en bit kvar för att bli världsledande. Sverige ligger idag bara på plats 34 vad gäller digital kompetens i världen.

Under StudBO17 genomfördes även studiebesök på de nya studentbostadsområdena Strix i Solna och Vallgossen på Kungsholmen i Stockholm. Många deltagare uttryckte fascination över att få se och uppleva några av de bostadstekniska lösningar som införlivats i de nya projekten. Så här glatt kommenterade två av deltagarna en av de cirka 500 toppmoderna studentbostäderna:

– 20 kvadratmeter känns faktiskt inte så litet när man har sovloft över kokvrån och toaletten. Och så mysigt här är. När man ser detta önskar man att man var student.

– Här vill jag bo! 

+