305 studenter flyttar in på KTH Campus

305 studenter flyttar in på KTH Campus

Den 12 september invigdes bygg- och fastighetsbolaget Einar Mattssons 305 nya studentbostäder på KTH Campus. Bostäderna är en del av KTH Live-In Lab, där forskning kommer att bedrivas på de boende. Talare vid invigningen var bland annat KTH:s vice rektor Göran Finnveden och astronauten Christer Fuglesang.

Invigningen av de nya studentbostäder inleddes av Einar Mattssons vd Stefan Ränk, som tackade tidigare ordförande och rektor för Kungliga Tekniska Högskolan, Börje Ekholm och Peter Gudmundson, för att de tog initiativ till projektet. Han tackade också Akademiska Hus för att ha möjliggjort bygget genom att upplåta mark. Göran Finnveden, vice rektor på Kungliga Tekniska Högskolan, var glad över att studentbostäderna nu stod inflyttningsklara:

– Vi har ett stort behov av studentbostäder i Stockholm och vi är extra glada att det byggs mycket på KTH. Detta tillskott kommer att bidra till att skapa ett mer levande campus och det ger oss också möjligheter att testa teknikens gränser.

KTH Live-In Lab består av en passiv och en aktiv del. Den passiva delen används av forskarna för att samla information om de boendes liv, till exempel hur ofta de är hemma och vilka tider de sover. Den aktiva delen består av 305 lägenheter och ska användas för att testa ny teknik. Syftet med projektet är att öka innovationstakten genom att tiden mellan forskningsresultat och marknadsintroducering kortas.

– I år firar Kungliga Tekniska Högskolan 100 år och detta är en perfekt födelsedagspresent. Nya studentbostäder gör att vi kan attrahera de bästa studenterna och forskarna. KTH Live-in Lab har ett spännande nytänk som ligger helt i Kungliga Tekniska Högskolans anda, sa Christer Fuglesang, astronaut och föreståndare på KTH Rymdcenter

Inflyttningen av de nya studentbostäderna har redan påbörjats. Forskningen vid KTH Live-in Lab kommer att inledas våren 2018.  

+