Byggvesta bygger studentbostäder med prisbelönt koncept

Byggvesta bygger studentbostäder med prisbelönt koncept

Nyligen tog Byggvesta det första spadtaget för nya studentbostäder i Ektorp i Nacka. Bostäderna byggs i varierande storlekar i en campusmiljö med flera gemensamma utrymmen. Totalt omfattar projektet 207 bostäder, varav 150 blir studentbostäder och 50 blir mindre hyresrätter.

De nya studentbostäderna i Ektorp kommer att ingå Byggvestas koncept Live by Grow. Det är ett koncept som förra året tilldelades ett internationellt studentbostadspris för att det på ett innovativt sätt uppmuntrat och underlättat för hyresgäster att leva hållbart och miljövänligt. Husen i Ektorp kommer att placeras i en vinkel för att skapa en tyst innergård, skyddad från Värmdöleden. Många balkonger och mycket växter ska även bidra till att skapa en trivsam utemiljö för de boende.

– Jag är väldigt stolt över hur vi lyckas med arkitekturen här! Det kommer bli en elegant front mot Värmdöleden och ett smycke i området. Husen får rena linjer och vita fasader. Genom en spännande fönstersättning, en gård med grönska året om och genomtänkt ljussättning jobbar vi mycket för att skapa en varm och lugn känsla, säger Anna Maria Sjölin, projektledare på Byggvesta, i ett pressmeddelande.

Arbetet med projektet började redan 2012 när Nacka kommun annonserade en långsiktig satsning på studentbostäder. För att få till stånd fler studentbostäder inventerades centrala tomter där kommunen ville bygga studentbostäder. Våren 2012 uppmanade kommunen sedan byggherrar att anmäla sitt intresse för att bygga. I juryn satt representanter från Nacka kommun, Stockholms Studenters Centralorganisation (SSCO) och jagvillhabostad.nu.

– Studentlägenheter behövs främst för studenterna, men också i de attraktiva stadsmiljöer vi vill skapa. Det här kommer också att utveckla Ektorps centrum och öka underlaget för handel och service, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun, i pressmeddelandet.

Resultatet av juryns arbete blev två studentbostadsprojekt, varav Byggvestas är det ena. Det andra står JM för, som bygger 230 nya studentbostäder i Alphyddan. Båda projekten blir inflyttningsklara först nästa år och ingår därför inte i Sthlm6000+ mål om 6 000 nya studentbostäder till slutet av 2017. Men de bidrar till att studentbostadsbyggandet i regionen fortsätter i hög takt även kommande år.

Läs mer om de nya studentbostäderna i Nacka här.

Bild: Kirsch+Dereka

+