Regeringsbeslut möjliggör 400 studentbostäder i Stockholm

Regeringsbeslut möjliggör 400 studentbostäder i Stockholm

Regeringen beslutade den 12 januari att upphäva Länsstyrelsens beslut om detaljplan för Väbeln 3 i Stockholm. Det innebär att Sthlm6000+ partner Stiftelsens Stockholms Studentbostäder (SSSB) nu kan fortsätta arbetet med att bygga 400 nya studentbostäder längs Lidingövägen.

Det var i juni 2015 som länsstyrelsen i Stockholm upphävde Stockholms stads beslut om att anta detaljplanen för SSSB:s studentbostäder vid Gärdet. Anledningen var att länsstyrelsen ansåg att byggandet skulle ha en negativ påverkan på Nationalstadsparken som ett riksintresse.

– Det har varit en lång process som vi arbetat med tillsammans med Stockholms stad och som nu går i mål. Vilken härlig start på 2017! Året då vi dessutom kommer att färdigställa ytterligare bostäder i Solna och påbörja utbyggnaden av Campus Lappis, vid Lappkärrsberget, säger Mattias Carrass, projekt- och utvecklingsansvarig vid SSSB, i ett pressmeddelande.

Även Veronica Sällemark, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), är glad över att regeringen valde att upphäva länsstyrelsens beslut. Senast i november skrev Veronica Sällemark en debattartikel i Dagens Samhälle där hon uppmanade bostadsminister Peter Eriksson att snabba på handläggningen av ärendet.

– HURRA! Studenter i Stockholm beviljades slutligen 400 studentbostäder efter påtryckningar från SSCO mot regeringen, skrev Veronica Sällemark på sitt Twitterkonto strax efter att beslutet offentliggjordes.

Studentbostäderna längs Lidingövägen utgörs dels av bostäder i en påbyggnad av befintliga studentbostadshus vid Studentbacken, dels av bostäder i helt nya hus. Fastigheten som byggs ut består i dag av cirka 450 studentbostäder.

Läs mer om beslutet och studentbostäderna här:

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/01/regeringsbeslut-mojliggor-400-studentbostader-i-stockholm/

https://www.sssb.se/regeringen-upphaver-lansstyrelsens-beslut-400-nya-studentbostader/

Foto: White Arkitekter

+