Frukostmöte med Jan Valeskog inför Studentbostadsåret 2017

Frukostmöte med Jan Valeskog inför Studentbostadsåret 2017

Den 6 oktober bjöd biträdande finansborgarråd Jan Valeskog in projektet Sthlm6000+ partners vd:ar och medlemskommuners kso:er och kommundirektörer till ett frukostmöte i Stockholms stadshus. Vid mötet presenterades en aktivitetsplan för Studentbostadsåret 2017, projektets finalår. Deltagarna bidrog med många nya förslag på aktiviteter.

Jan Valeskog inledde frukostmötet med att hylla projektet Sthlm6000+ och berättade att ketchupflaskan skakats under många år men att studentbostadsbyggandet nu verkligen har lossnat. Han menade att projektets resultat är väl i linje med regionens framtidsplaner.

Därefter berättade Sten Wetterblad om Sthlm6000+ planer för Studentbostadsåret 2017. Året inleds med en invigning i Kungliga Musikhögskolan den 8 februari med flera högprofilerade deltagare, bland annat bostadsminister Peter Eriksson, landshövding Chris Heister och Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård. Därefter ska Sthlm6000+ på ett eller annat sätt medverka vid såväl Quarnevalen som studentbostadskonferensen Studbo17, som detta år arrangeras i Stockholm.

Under sommaren kommer en utställning anordnas i Stockholmsrummet på temat ”Study in Stockholm”, som ska visa upp Stockholm som studentstad för utländska turister. Ett stort antal inflyttningar av studentbostäder kommer att ske under hela året, inte mindre än 3 438 studentbostäder kommer färdigställas. Tanken är även att så många som möjligt av dessa inflyttningar ska uppmärksammas.

I den öppna och avslutande diskussionen lyfte deltagande aktörer att de gärna vill att kommuner, både de som är medlemmar i Sthlm6000+ och de som inte är det, ska inspireras av varandra genom att lyfta goda exempel. Dessutom ser byggföretagen ett behov av att öka kommunernas förståelse för vad studenter kan tillföra en kommun, sett till såväl liv och rörelse som ekonomiska vinster. Projektet Sthlm6000+ har resulterat i en hel del insikter och lärdomar som man vill sammanfatta och ta med sig in i ett nästa skede.

Aktivitetsplanen för Studentbostadsåret 2017 uppdateras kontinuerligt. 

+