Hallå där, Veronica Sällemark, ny ordförande för SSCO

Hallå där, Veronica Sällemark, ny ordförande för SSCO

I juli tillträdde Veronica Sällemark som ny ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO. Hon har i sin tidigare roll som vice ordförande varit SSCO:s representant i både Sthlm6000+ styrelse och kommunikationsråd. Nu avser hon att växla upp samarbetet mellan Sthlm6000+ och SSCO ytterligare ett snäpp, bland annat inför Studentbostadsåret 2017.

Vad vill ni på SSCO uppnå i ert samarbete med Sthlm6000+?
Vi vill skapa goda förutsättningar för studier i Stockholm. Vårt mål är att attrahera både nationella och internationella studenter och det gör vi genom att få till ökad nyproduktion av attraktiva studentbostäder.  

Vad har ni fått ut av samarbetet hittills?
Inte minst fler studentbostäder. Som det ser ut nu kommer vi nå eller ligga mycket nära målet. Och det innebär att ytterligare cirka 6 000 studenter får möjlighet till att bo, leva och verka i Stockholm till 2017.

Har ni börjat se några effekter av det ökade studentbostadsbyggandet i länet?
Flera projekt har kommit igång, men många färdigställs under det här året och nästa år. När vi samtalar med studentkårerna har de koll på och pratar om att det byggs en hel del.

Utöver fler studentbostäder, vad krävs för att Stockholm ska bli en attraktiv region att studera i?
Kvalitativa utbildningar, såklart. Attraktiva utbildningar är ett måste för att locka studenter och forskare. Dessutom krävs ett rikt studentliv, här spelar kårerna en viktig roll. Kårerna tillhandahåller själva eller skapar förutsättningar för studiesocial verksamhet så som egna pubar, körer, språkcirklar med mera. Till sist måste det finnas bra studentrabatter. Studentbostaden är en förutsättning för studier, inte ett självändamål.

Vad hoppas du att studenterna ska få ta del av under Studentbostadsåret 2017?
6 000 nya studentbostäder! Vi tycker även att det vore kul om någon byggherre skulle vilja tävla ut ett studentbostadskontrakt med gratis årshyra.

Veronicas tipsar om sina bästa smultronställen för studenter i Stockholm:

1. Studentpalatset
Här får bara studenter komma in för att plugga och fika. Det är fantastiskt vackra lokaler som också tillför en god studiemiljö.

2. Föreningsliv
Föreningslivet är i sig ett smultronställe. Vid samtliga universitet och högskolor i Stockholm frodas ett rikt studentliv med stor variation kring aktiviteter. Alltifrån politiska föreningar till intresseföreningar och idrottsaktiviteter av olika slag erbjuds. Mitt hetaste tips är att kolla med din studentkår för information kring vilka föreningar som finns.

3. Fjällgatan
Utsikten över Djurgården är oslagbar. Under sommarhalvåret finns caféer, lummiga träd och parkbänkar att slå sig ned vid. Under vinterhalvåret ligger där en prisvärd restaurang med 50% studentrabatt och vegetarisk buffé - Hermans. Hermans serverar en jättegod vegetarisk buffé och har 50 procent studentrabatt. Dessutom har de en vacker utsikt över Djurgården och vattnet. Här kan studenter äta sig mätta och läsa böcker i lugn och ro.

4. Chutney, Katarina Bangatan 19
Ett vegetariskt café där det är möjligt att få en middag för en hundring. Vill man gå på restaurang som student är detta perfekt.

+