Byggstart för Sveriges första studentbostadsrätter

Byggstart för Sveriges första studentbostadsrätter

Den 25 augusti togs det första spadtaget för Studentbackens nya studentbostadsrätter i Djursholm – Twin House. Studentbostadsrätterna är de första i sitt slag i Sverige.

I studentbostadsrätternas stadgar slås fast att den som bor i eller vill köpa någon av de 30 bostadsrätterna i Twin House måste studera och en gång per år visa upp studieintyg för styrelsen. Även andrahandshyresgäster måste studera vid ett universitet. För att inte studenten ska behöva sälja sin bostadsrätt på en dålig marknad får han eller hon äga studentbostadsrätten upp till ett år efter avslutade studier.

– Vi ser dessa studentbostadsrätter som ett naturligt komplement till de mer traditionella studentbostäderna som finns på hyresmarknaden. Vår utgångspunkt är att ge unga studenter en produkt som, förutom en bostad under studietiden, även utgör första steget in på den annars så tuffa bostadsmarknaden, sa Staffan Sälg, vd Studentbacken, vid det symboliska första spadtaget.

Lägenheterna om 22-35 kvadratmeter uppförs i två stadsvillor med närhet till Roslagsbanan, som tar studenterna till såväl Stockholms universitet som Kungliga Tekniska Högskolan på mindre än 10 minuter. Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande i Danderyds kommun, var glad över byggstarten av studentbostäderna:

– Det är kul att vi äntligen kan realisera det här projektet. Studenterna som bosätter sig här kommer att tillföra mycket till kommunen under långt tid framöver. Danderyd är generellt dåliga på att tillhandahålla studentbostäder men vi jobbar aktivt med att få till stånd fler studentbostadsprojekt.

Alla lägenheter är slutsålda efter att över 2 000 personer anmält sitt intresse. Twin House beräknas stå inflyttningsklart i slutet av januari 2017. I Danderyds kommun planeras ytterligare 70 studentbostäder i Mörbylund. Detaljplanen för dessa förväntas antas vid årsskiftet. 

Eftersom det saknas andra referensprojekt för studentbostadsrätter i Sverige har flera andra byggherrar redan hört av sig till Studentbacken för att få ta del av studentbostadsrättsföreningens stadgar.

+