Kortare köer till studentbostäder i Stockholm

Kortare köer till studentbostäder i Stockholm

Både Stiftelsen Stockholms Studentbostäders (SSSB) och Bostadsförmedlingen i Stockholms köer till studentbostäder har minskat jämfört med föregående år, enligt Hem & Hyra.

Inför terminsstarten förväntas närmare 40 000 studenter att påbörja sina studier vid ett lärosäte i Stockholmsregionen. Studentbostadsbristen i Stockholm har länge varit ett känt problem som drabbar många av de som valt att studera i huvudstaden. Men sedan Sthlm6000+ tog krafttag mot studentbostadsbristen 2013 har 1629 studentbostäder färdigställts samtidigt som 2419 studentbostäder just nu befinner sig i produktion. Det är att jämföra med fyraårsperioden dessförinnan (2009 – 2012) då det endast byggdes 93 studentbostäder i hela länet.

Redan i våras presenterade Bostadsförmedlingen i Stockholm statistik som visade att de förmedlat fler studentbostäder än någonsin och nu minskar alltså även köerna för studentbostäder, om än marginellt. Även SSSB:s kö har minskat jämfört med föregående år. Ingrid Gyllfors, vd på SSSB, är framtidsoptimistisk:

– (…) Om två år kanske väntetiden för ett rum i korridor är fem månader och för en egen studentlägenhet två år, säger hon till TT.

Väntetiden för ett studentrum hos SSSB och Bostadsförmedlingen är 12 respektive 37 månader. Är du på jakt efter en studentbostad i Stockholm? Bostadsförmedlingen i Stockholm tipsar här om hur du går tillväga.

Källor: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/bostadsbrist-far-studenter-att-sluta
http://www.hemhyra.se/riks/nagot-kortare-ko-till-studentboendet

+