Internationell utblick: Studentbostäder i Wien

Internationell utblick: Studentbostäder i Wien

Hallå där Ingrid Gyllfors, vd för SSSB, Stiftelsen Stockholms studentbostäder!

Nyligen besökte du Wien tillsammans med Studentbostadsföretagen, varför då?

Det är mycket värdefullt att se hur andra gör i stort och smått. På denna resa hann vi med att titta på sju olika studentboenden som drevs av olika bolag och stiftelser. Är man dessutom så frågvis som jag är så får man reda på massor om förvaltningsutmaningar, byggande och skillnader i bostadspolitik mellan länderna.

Hur skiljer sig studentbostäderna i Wien mot de i Stockholm?

Den största skillnaden är att de satsade mycket på stora gemensamma utrymmen. Det finns nästan alltid stora foajéer, studierum, musikrum, välutrustade gym, festlokal och gemensamhetskök. Detta även fast husen generellt bestod av studentettor med eget kök och badrum. Regelverket för tillgänglighet har också tydliga skillnader mellan länderna.

Vad kan Stockholm lära av Wien och vice versa?

Vi kan lära oss av deras sätt att skapa studentkänsla boendet. De gemensamma utrymmen vi har i våra bostäder används betydligt mindre än vad som var fallet i Wien. En stor skillnad är också att det ingår städning till och med i den egna bostaden. Det är nog att gå lite långt, men det finns absolut en poäng.

Jag tror att vi kan lära Wien att bygga mer ytsnålt. Även om vi tittade mycket på passivhus i Wien så bygger vi nog mer energieffektivt, om än till en avsevärt mycket dyrare produktionspeng. De kan också inspireras av våra cykelparkeringar.

Upplever även studenterna i Wien en studentbostadsbrist?

Det verkade inte så. I Wien verkar bostadsmarknaden generellt vara i balans, vilket sannolikt är anledningen. Det var cirka 50 procent internationella studenter i de bostäder vi besökte. Det verkade samtidigt inte vara någon direkt hög vakansgrad.

Tar du med dig någon inspiration (interiör/exteriör) från Wien inför SSSB:s kommande studentbostadsbyggen?

Absolut. Enkla saker som smart skyltning med mycket symboler, tvättstuga med pingisbord och wi-fi i gemensamma utrymmen till exempel. Jag upplevde också att de höll hög klass i gestaltning. Även hur de drev sina boenden kan jag inspireras av.

+