Fem frågor till Anette Sand, ny vd för Familjebostäder

Fem frågor till Anette Sand, ny vd för Familjebostäder

Anette Sand tillträdde i oktober som ny vd för Familjebostäder. Hon kommer närmast från en tjänst som vd på Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg och har tidigare varit vd för Sigtunahem, fastighetschef för Ersta Diakoni, samt vd för Wallenstam Stockholm och HSB Södertörn BoService. Vi frågade hur hon ser på sin nya arbetsplats och utmaningarna för ett ökat studentbostadsbyggande.

Du har nu varit på Familjebostäder i en dryg månad, vad har du hunnit med hittills?
Jag har bland annat träffat alla enhetschefer och förvaltare, åkt runt och tittat på beståndet och studerat våra siffror kring hur nöjda våra hyresgäster är med oss. Jag har också upptäckt väldigt mycket som det här bolaget gör riktigt bra. Självklart har jag samtidigt börjat reflektera över vilken utvecklingspotential vi har och de stora utmaningar som ligger i ägardirektiven.

Du har lång erfarenhet från fastighetsbranschen, vad lockade dig till Familjebostäder?
Familjebostäder är ett av de stora välskötta bolagen i Sverige. Det innebär att vi har stor påverkan på utvecklingen i branschen, till exempel hyressättning, projektutveckling, upphandling med mera. Det ska också bli riktigt intressant och roligt att få spela en viktig roll i förnyelsen av flera av Stockholms stadsdelar, bland annat genom vår stora projektportfölj. Det triggar mig enormt!

Hur arbetar Familjebostäder med studentbostäder idag?
Vi har ett antal projekt där vi ska bygga studentbostäder och dessa ska vi genomföra. För mig är det en naturlig del av Stockholms utveckling att det finns tillräckligt med studentbostäder.

Vad hoppas du på att få åstadkomma på studentbostadssidan i din nya roll?
Att få bidra med bra och tillräckligt många lägenheter för studenter är förstås målet. Svårigheterna är de höga byggkostnaderna och de långa ledtiderna för byggprocessen. Jag hoppas att Familjebostäder tillsammans med systerbolagen och Stockholms stad kan hitta smidiga vägar att lösa problemen

Hur bodde du själv under studietiden?
Jag hade turen att kunna bo hemma största delen av tiden, men bodde också tillsammans med en vän och även med andrahandskontrakt under en del av studietiden.

Fakta om Familjebostäder
Familjebostäder är ett allmännyttigt bostadsbolag och ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB, som ägs av Stockholms stad. Alla Familjebostäders bostäder finns inom Stockholms stads kommun. Familjebostäder är partner i Sthlm6000+ sedan år 2013. Företaget har i dag 80 studentbostäder och planerar ytterligare ca 1000 studentbostäder.

+